Wykonanie
Old English Apple Pie znalazłam w prasie angielskiej i mimo łatwego przetłumaczenia na
język polski, postanowiłam nie tłumaczyć nazwy tego przepisu. Książka jest z początku lat ’70. i zapewne jeszcze nie jeden raz zajrzę do niej by znaleść coś „tradycyjnego” i niepowtarzalnego.Old English Apple Pie podałam na świąteczny stół – zamiast tradycyjnej szarlotki – zapragnęłam odrobiny odmiany. Prócz angielskiej szarlotki podałam też sernik bez pieczenia – oba ciasta uzyskały całkowitą aprobatę wśród ciastożerców.Do przygotowania ciasta użyłam brytfanki o średnicy 23cm i wysokości 2,5cm.Ciasto:240g
mąki pszennej60g drobnoziarnistego
cukru typu caster150g
masłajedno
jajko do ciasta i jedno do glazurkiNadzienie:30
masła480g uprażonych
jabłek115g drobnego
cukru typu caster
Przyprawy: pół łyżeczki świeżo mielonej
gałki muszkatołowej, jedna łyżka tartego
cynamonu.W pierwszej kolejności przygotujemy ciasto: w dużej misce należy dokładnie wymieszać
mąkę z
cukrem przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie wbijamy
jajko i przy użyciu rąk zagniatamy ciasto. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 20 minut.Gdy ciasto się chłodzi, do średniej wielkości rondelka włożyłam
masło i wrzuciłam uprażone
jabłka (własnej i domowej roboty). Dokładnie wymieszałam
jabłka z
masłem i grzałam na najmniejszym ogniu. Następnie dodałam
cukier i
przyprawy i ponownie wymieszałam. Zdjęłam z ognia i odstawiłam na bok do przestygnięcia.Ciasto wyjęłam z lodówki i przy użyciu noża przekroiłam na pół. Jedną połówkę rozłożyłam na dno brytfanki – było ciężko i siłą musiałam układać ciasto, w końcu mój najstarszy mężczyzna zajął się
ciastem. Podczas rozkładania ciasta na dnie brytfanki – ciasto rozłożyliśmy także na bokach brytfanki.Następnie przełożyłam przestudzone
jabłka.Drugą połowę ciasta rozwałkowałam na oprószonej
mąką desce i przykryłam wierzch ciasta.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 190˚.W małej miseczce roztrzepałam widelcem
jajko i wysmarowałam wierzch ciasta.Ciasto zapiekałam 30 minut.Smacznego!Polecam inne przepisy na ciasta:(1 votes, average: 5 , 00 out of 5)Loading...