ßßß
200g mąki pszennej100g masłajajkopół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki przyprawy do piernikaNadzienie:2 średnie jabłkacynamonDo miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy przyprawę do piernika. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i zagniatamy. Gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, można dosypać więcej mąki.Gotowe ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko. Wycinamy 12 kółek wielkości form na tartaletki. Sześcioma wykładamy formy, a kolejnymi sześcioma przykryjemy nasz szarlotki.
Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry, zasypujemy cynamonem. Wykładamy je na ciasto. A następnie przykrywamy pozostałym ciastem, dociskając je do brzegów foremek.Na koniec lekko nakłuwamy górę tartaletek widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut.Enjoy :)
