Wykonanie
Za oknem nieśmiało pada śnieg, ja oczekuje na Święta, piekąc pierniczkowe tartaletki. Co prawda sezon świąteczny zaczyna się u mnie dopiero w grudniu, dlatego to jeszcze nie pierniczki, a piernikowa szarlotka. :)Ciasto:( przepis na 6 tartaletek)
200g
mąki pszennej100g
masłajajkopół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
przyprawy do piernikaNadzienie:2 średnie
jabłkacynamonDo miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i dodajemy
przyprawę do piernika.
Masło kroimy w kostkę i dodajemy do
mąki. Wbijamy
jajko i zagniatamy. Gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, można dosypać więcej
mąki.Gotowe ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko. Wycinamy 12 kółek wielkości form na tartaletki. Sześcioma wykładamy formy, a kolejnymi sześcioma przykryjemy nasz szarlotki.
Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry, zasypujemy
cynamonem. Wykładamy je na ciasto. A następnie przykrywamy pozostałym
ciastem, dociskając je do brzegów foremek.Na koniec lekko nakłuwamy górę tartaletek widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut.Enjoy :)