ßßß


Składniki:100 g cukru1/2 łyżeczka soli70 g miękkiego masła1 jajko500 g mąki pszennej2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)1 szklanki mlekaSkładniki na nadzienie:kostka twarogu2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki śmietany słodkiejTwaróg wymieszać z z resztą składników w razie potrzeby dodać cukru.Składniki na kruszonkę:100 gr masła80 gr cukruokoło 100 gr mąki2 łyżki kakao2 łyżki cukru waniliowegoWszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami.Składniki na lukier:cukier pudersok z cytrynyodrobina śmietany słodkiejWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Dodatkowo: dżem dowolny (u mnie były 2 :jagodowy i truskawkowy)Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Wyrobić ciasto, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować i wycinać krążki szklanką.Gotowe krążki odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łyżeczką zrobić lekkie wgłębienia i nakładać farsz serowy, troszkę dżemu i kruszonkę.Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe polukrować.