Smakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie.składniki na formę 23 na 26 cm5 jajek3/4 szklanki cukru kryształu3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia10-12 średnich jabłek1 opakowanie galaretki cytrynowej1/2 szklanki wody1 opakowanie śmietany śnieżki1 opakowanie śmietan- fixu100 g wiórek kokosowychprzepisDo miski wbijamy oddzielone od żółtekbiałka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30-35 minut.Obrane ze skórki jajka kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Garnek z jabłkami stawiamy na małym ogniu dolewamy wodę i całość smażymy do momentu aż owoce będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Do miękkich jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan- fix.Na schłodzone ciasto nakładamy ubitą śmietanę i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch obficie posypujemy kokosem.Ciasto wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki.