Wykonanie
Zwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :)Składniki na
biszkopt :3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
jabłkową:1,5- 2 kg
jabłek2
galeretki cytrynowełyżeczka
cynamonuopcjonalnie
cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na
bitą śmietanę:2
śnieżki2
śmietan-fixy1 łyżka
żelatynyPrzygotowanie:1. 3
jajka rozbijamy do miski, dodajemy
cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy
jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników :
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy
margaryną, posypujemy
bułką tartą i wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na
dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy
cynamon,
galaretki w proszku i
cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś 2 min. Po tym czasie gorące
jabłka wykładamy na
biszkopt.3.
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy
śmietan-fixy i rozpuszczoną
żelatynę w niewielkiej ilości
wody.
Śmietanę wykładamy na ostudzone już
jabłka. Posypujemy
kakao i odstawiamy w zimne miejsce na jakąś godzinę.
Smacznego ! :)