ßßß
Cookit - przepis na Jabłecznik z bitą śmietaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Jabłecznik z bitą śmietaną
Składniki
Śmietana kremówka
Śmietanfix
Cukier waniliowy
Cukier puder
Biszkopty
Jabłko
Kokos
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Galaretka cytrynowa
Wykonanie
Zapraszam Was na pyszny jabłecznik. Ciasto nie było za wysokie ponieważ upiekłam go na dużej blaszce. Ale za to dało się nim obdzielić większą liczbę osób :)
Składniki:
Biszkopt
:3
jajka
3 łyżki
mąki pszennej
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
6 łyżek
cukru
1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
Masa
jabłkowa
:400 g prażonych
jabłek
(skorzystałam z moich
jabłek
ze słoika)1
cytrynowa galaretka
Masa śmietanowa:0,5 litra
śmietany 30%
2
śmietan-fixy
1
cukier waniliowy
ewentualnie odrobina
cukru pudru
Dodatkowo: 10 dag wiórek koksowychSposób przygotowania:1.
Żółtka
podzielić od
białek
.
Białka
ubić na sztywno z odrobiną
soli
. Dodawać
żółtka
,
cukier
, na końcu delikatnie wmieszać
mąki
i
proszek do pieczenia
. Piec ok 35-45 minut w 180° C.2.
Jabłka
podgrzać, wsypać
galaretkę
, dobrze wymieszać, ostudzić.3.
Śmietanę
ubić z
fixami
i
cukrami
.4.
Wiórki kokosowe
wsypać na rozgrzaną suchą patelnię, zrumienić na złoto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.Przełożenie ciasta od dołu:
biszkopt
masa
jabłkowa
masa śmietanowazrumieniony
kokos
SMACZNEGO :)
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/soneczny-jabecznik.html
Przepisy powiązane
Szarlotka królewska (przepis II)
Egzotyczna kopuła
Szarlotka królewska
szarlotka królewska wg Ewy
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem + film
Składniki powiązane (0)