Skrzydełka pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu.składniki na 4 porcje1 kg skrzydełek z kurczaka4 marchewki2 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki powideł śliwkowych1 łyżka miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonego imbiruszczypta cynamonuszczypta słodkiej paprykiszczypta ostrej paprykiszczypta soli2 łyżki oleju4 łyżki wodyprzepisObraną i opłukaną marchewkę kroimy w plasterki.Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki.Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy.Marynatę dzielimy na dwie części, do jednej przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką.Do naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy skrzydełka a na wierzchu układamy marchew.Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C około godziny.