Wykonanie
Pyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną
cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny.

składniki na około 20 pierogówciasto2 czubate szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 szklanki gorącej
wodynadzienie5 ugotowanych
ziemniaków30 dag
sera białego1 łyża
masła lub
margaryny1
cebula10 dag podgardla lub
boczkuczarny pieprzsólprzepis
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone
ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również
biały ser, dodajemy podsmażoną
cebulkę.Farsz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.Na stolnicę wsypujemy
mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy
jajko, stopniowo dolewamy gorącą
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki.Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt.Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową.Podgardle lub
boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni.Pierogi podajemy okraszone skwarkami .