Gofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni.składniki na ok. 10 szt. gofrów2 szklanki mąki1 szklanka ciepłego mleka3 jajka1/3 kostki masła lub margaryny4 łyżki cukru16 g cukru waniliowego2 dag drożdżyszczypta soli200 g truskawek125 g borówek amerykańskich4 owocekiwicukier puder do posypania gofrówprzepisMasło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Następnie rozpuszczone w mlekudrożdże łączymy z mąką, jajkami oraz cukrem i dokładnie miksujemy.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Obrane owocekiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół.Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę, gofry pieczemy od 3- 5 minut. Na gorące gofry nakładamy pokrojone kiwi, truskawki oraz borówki amerykańskie i oprószamy je cukrem pudrem.