Wykonanie
Pyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty
sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje świeżość i niezwykle dobrze smakuje.

składniki na formę 22 na 28 cmmasa makowa1 puszka masy makowej z
bakaliami200 g
masła2
żółtka + 3
jajka1/2 szklani
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa1 kg
zmielonego sera białego1/2 szklanki
cukru3
jajka5 łyżek
kaszy manny5 łyżek
mąki ziemniaczanej150 g
kakaowych herbatników ( typu
petit beurre )
wiórki kokosowe do posypania ciastaprzepisDo miski przekładamy gotową masę
makową z puszki, dodajemy miękkie
masło,
żółtka i
jajka, wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy
herbatniki a na ciastkach rozprowadzamy około 3/4 części masy makowej, dokładnie ją rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C około 25 minut, po czym wyjmujemy i lekko studzimy.Do drugiej miski przekładamy zmielony
twaróg i ucieramy go z
cukrem oraz
jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy
kaszę manną oraz
mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę
serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.