Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczana z
wątróbką to świetna propozycja na jednogarnkowy obiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące i pożywne danie szczególnie polecam wielbicielom
wątróbki.

składniki na żaroodporne naczynie 23cm na 35 cm1 kg
wątróbki drobiowej1 kg ziemianków2
cebule1
jabłko1
papryka czerwona3
jajka200g
śmietany 18%olej do smażenia2 łyżki
majerankuczarny pieprzsólprzepis
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Cebulę siekamy,
czerwoną paprykę i
jabłko kroimy w kostkę.Ostudzone
ziemniaki kroimy w grubsze plastry.Oczyszczoną z błonek i wymoczoną w
mleku lub wodzie
wątróbkę dzielimy na mniejsze części.Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy
cebulę od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy
wątróbkę i obsmażamy ją z każdej strony, następnie wrzucamy pokrojone
jabłko oraz
paprykę i wszystko krótko podsmażamy.Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy 3/4 plastrów
ziemniaków, a na wierzch kładziemy podsmażoną
wątróbkę, całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Na warstwie
wątróbki układamy resztę ziemniaczanych talarków.Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.W tym czasie do miski wbijamy
jajka, dodajemy
śmietanę całość lekko solimy i dokładnie mieszamy.Po 20 minutach pieczenia zapiekankę polewamy przygotowanym sosem jajeczno-
śmietanowym i pieczemy kolejne 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.