Wykonanie
Polecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z
rabarbarem i
truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej
kawy lub
herbaty.

składniki na formę 25 na 30 cm1 kg
mąki pszennej100 g
drożdży4
jajka1,5 szklanki
cukru kryształu3/4 szklanki
mleka1 szklanka
oleju1 opakowanie
cukru waniliowego6
truskawekok 7 łodyg
rabarbarucukier puder do posypaniaprzepisNa dno garnka wrzucamy rozkruszone
drożdże, a na
drożdże wsypujemy
cukier kryształ i
cukier waniliowy, wlewamy
mleko,
olej oraz rozkłócone
jajka. Całość zasypujemy
mąką, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin lub na noc w ciepłe miejsce.Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i ponownie garnek odstawiamy w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.W międzyczasie opłukany
rabarbar kroimy w półtora centymetrowe kawałeczki a
truskawki przekrawamy na połówki.Wyrośnięte ciasto przekładamy z garnka na stolnicę, posypujemy odrobiną
mąki, krótko zagniatamy aby uzyskać zwarte i jednolite ciasto .Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką i dokładnie wylepiamy nim blachę. Na wierzchu układamy
owoce.Drożdżówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 - 50 minut, po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.