ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z truskawkami

Racuchy drożdżowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 16 racuszków:
1 ½ szklanki mleka
3 niepełne szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
2 jajka
4 pełne łyżki stołowe cukru pudru oraz do posypania
1 łyżeczka cukru do rozczynu
16 truskawek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko przelać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Całe jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze wymieszane, bez widocznych grudek ). Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki. Truskawki pokroić na 2-3 części, po czym nakładać dowolnie na racuchy. Smażyć po o 1 minucie na każdą ze stron bądź do momentu, kiedy racuszki się zarumienią.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_racuchy-drozdzowe-z-truskawkami.html