Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z
serków homogenizowanych z
rodzynkami i
kaszą manną. Mega
waniliowy i prosty do zrobienia, idealny na deser, święta czy inne okazje, bardzo szybko znika z talerza a to chyba najlepszy dowód na to, że jest smaczny .

składniki na formę 29 na 29 cmmasa serowa600 g
serka homogenizowanego waniliowego6
jajek1/2 szklanki
cukru kryształu150 g
masła8 łyżek
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru waniliowego100 g
rodzynekpolewa100 g
margaryny2 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
kakao1
jajkoprzepisMiękkie
masło ucieramy razem z
cukrem, dodajemy
żółtka oddzielone od
białek oraz
cukier waniliowy i wszystko ucieramy do momentu aż masa stanie się jednolita.Do masy jajecznej dodajemy
serki homogenizowane i całość dokładnie łączymy mikserem.W osobnym naczyniu
białka ubijamy na sztywną pianę.Do masy serowej stopniowo dodajemy ubite na sztywną pianę
białka, posypujemy
kaszą manną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Tak postępujemy na przemian do momentu aż
białka i
kasza się skończą. Wszystko delikatnie mieszamy tak aby nie zniszczyć całkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy
rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiową wlewamy masę
serową i dokładnie rozprowadzamy.Sernik pieczemy 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu studzimy.W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
cukier oraz
kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia wbijamy do niej
jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista.Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy.