ßßß Cookit - przepis na Sernik królewski

Sernik królewski

nazwa

Wykonanie

Mniam mniam. Mój ulubiony sernik, o czym wspominałam przy okazji podwójnego sernika OREO . Nie chodzi tu wyłącznie o jego smak, który moim zdaniem zaspokoi każde podniebienie (w końcu nazwa zobowiązuje :)), ale także o miłe wspomnienia, jakie przywołuje. Od lat bowiem gości na babcinym stole, przy którym spotykamy się z okazji świąt czy rodzinnych uroczystości. Przepis oczywiście od Babci :)
Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm):
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 g zimnego masła
1 szklanka cukru (dałam 3/4)
3 łyżki kakao
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu
10 jajek
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego (16 g)
200 g masła
3 czubate łyżki kaszy mannej
1 duży budyń waniliowy (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka i zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodawać pojedynczo żółtka i stopniowo dosypywać kolejno budyń waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką w masę serową (i ewentualnie dodać rodzynki).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 2 części. Pierwszą zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy, na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia ciasta. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ja nie mogłam wytrzymać i niemalże od razu dorwałam się do sernika, przez co trudniej się kroił (z resztą widać na zdjęciach).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/07/sernik-krolewski.html