ßßß
Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm):Ciasto:3 szklanki mąki250 g zimnego masła1 szklanka cukru (dałam 3/4)3 łyżki kakao3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu10 jajek1,5 szklanki cukrutorebka cukru waniliowego (16 g)200 g masła3 czubate łyżki kaszy mannej1 duży budyń waniliowy (proszek)1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)rodzynki (opcjonalnie)Przygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka i zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.Masa serowa:Żółtka oddzielić od białek. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodawać pojedynczo żółtka i stopniowo dosypywać kolejno budyń waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszać ją drewnianą łyżką w masę serową (i ewentualnie dodać rodzynki).Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 2 części. Pierwszą zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy, na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia ciasta. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ja nie mogłam wytrzymać i niemalże od razu dorwałam się do sernika, przez co trudniej się kroił (z resztą widać na zdjęciach).