Wykonanie
Tym razem moja wersja pierogów z nadzieniem z
brukselki i
bryndzy, okraszonych podrumienioną
słoniną. Potrawa nieco inna z bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania .

składniki na 4 porcjeciasto2 szklanki
maki1
jajkoszklanka gorącej
wodyfarsz70 dag
brukselkiopakowanie
bryndzy2 duże
cebule2 łyżki
margaryny do smażeniałyżka
cukrusól i
pieprzprzepis
Brukselkę oczyszczamy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem
cukru i
soli i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy, a następnie drobno kroimy.
Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do pokrojonej
brukselki i
cebuli dodajemy
bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Z
mąki,
jajka i gorącej
wody zagniatamy elastyczne ciasto, po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na każdym nakładamy nadzienie z
brukselki cebuli i
bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut podajemy z podsmażonymi skwarkami ze
słoniny lub
boczku .