ßßß
Kruche ciasto z nadzieniem szpinakowym, zaplatane w kształcie warkocza, jako danie na kolacje lub przystawkę.składniki:Ciasto:1/4 szklanki ciepłej wody1/2 szklanki ciepłego mleka2 1/4 łyżeczki suchych drożdży3 szklanki maki1/4 szklanki cukru4 łyżki margaryny do pieczenia1 jajkoszczypta soliNadzienie:dwa opakowania szpinaku po 400 gczosnekcebulasól,pieprzprzyprawy
sposób przygotowania:Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, zostawiamy na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Przygotowujemy nadzienie. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy szpinak. Trzymamy na ogniu aż cała woda wyparuje. Przyprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie części.Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Dzielimy na trzy równe części. Połowę nadzienia układamy w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia nacinamy na lekko ukośne paseczki o szerokości 2 cm, dochodząc nożem prawie od nadzienia. Paseczki zakładamy na szpinak na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.Oba warkocze przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, smarujemy warkocze rozbitym jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 st C około 30 minut aż warkocze będą ładnie zarumienione.