Wykonanie

Kruche ciasto z nadzieniem
szpinakowym, zaplatane w kształcie warkocza, jako danie na kolacje lub przystawkę.składniki:Ciasto:1/4 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka2 1/4 łyżeczki suchych
drożdży3 szklanki
maki1/4 szklanki
cukru4 łyżki
margaryny do pieczenia1
jajkoszczypta
soliNadzienie:dwa opakowania
szpinaku po 400 g
czosnekcebulasól,
pieprzprzyprawy
sposób przygotowania:
Drożdże wsypujemy do ciepłej
wody, zostawiamy na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Przygotowujemy nadzienie.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy
szpinak. Trzymamy na ogniu aż cała
woda wyparuje. Przyprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany
mąką blat, dzielimy na dwie części.Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Dzielimy na trzy równe części. Połowę nadzienia układamy w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia nacinamy na lekko ukośne paseczki o szerokości 2 cm, dochodząc nożem prawie od nadzienia. Paseczki zakładamy na
szpinak na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.Oba warkocze przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, smarujemy warkocze rozbitym
jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 st C około 30 minut aż warkocze będą ładnie zarumienione.
