Wykonanie
Każdy moment na wdrażanie nowego
planu jest dobry. Piątek, a nie poniedziałek. Trzydziestego-pierwszego sierpnia - zamiast pierwszego września...Kolejny sezon biegowy uważam za otwarty.Powiedziałam to na głos, co więcej - zapisałam. Teraz już nie ma dla mnie odwrotu:)Wiedziałam, że dziś będzie u mnie danie bezmięsne. Warzywa tak się na mnie patrzyły ostatnio w sklepie, że nie miałam
serca nie wziąć: okrąglutkiego i jędrnego
bakłażana, zielonej jak trawa
cukinii, cichego
pora i ociekającej czerwienią
papryki.Ciekawe co Wam przyszłoby do głowy zrobić z takiego zestawu?Ja postanowiłam wyłamać się konwenansom i pierwszemu skojarzeniu jakie przyszło mi do głowy - nie! nie
będę robić leczo.Po ośmiu godzinach
ostrego główkowania w pracy, trochę czasu mi zajęło wymyślenie czegoś innego.W tym momencie w mojej głowie pojawiła się, niczym jak w japońskich kreskówkach, świecąca żarówka i błysk w oku - faszerowany
bakłażan!


Nie przypominam sobie, bym wcześniej przyrządzała coś faszerowanego - jest to zatem mój debiut.Składniki:porcja: dla 2 osóbczas przygotowywania: 30 minstopień trudności: łatwy, średni, trudnyilość zużytych naczyń: 3 + talerze i sztućcewspółczynnik bałaganu: mały, średni, duży1
bakłażan1
cukinia1
por0,5
czerwonej papryki1 woreczek lub 0 , 75 szklanki kus kus0,5 słoika
suszonych pomidorów w
oleju1 ząbek
czosnkugarść startego
żółtego serasól,
pieprz1/3 kostki
masła1 łyżka
oleju (np. rzepakowego)1/3 szklanki
suszonych warzyw (np. SyS)0,5 łyżeczki
cukruok. 1 szk.
wody (do kus kus)Myjemy warzywa. Kroimy
bakłażana wzdłuż na pół i przy pomocy noża i łyżki wydrążamy miąższ. Siekamy miąższ w małe kawałki. Kroimy
cukinię (razem ze skórką),
pora i
paprykę w talarki.Na "małym ogniu" rozgrzewamy na patelni łyżkę
oliwy oraz
masło. Wsypujemy pokrojone warzywa. Mieszamy, tak by wszystkie warzywa pokryte były
masłem. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Być może ta ilość
masła wyda Wam się zbyt duża, lecz nadaje
masie warzywnej delikatnego, aksamitnego posmaku.Przekładamy uduszone warzywa do miski i przy pomocy blendera miksujemy na papkę.Solimy delikatnie wydrążone
bakłażany. Zagotowujemy
wodę.Do miski wsypujemy kus kus oraz
suszone warzywa. Dodajemy szczyptę
soli. Wlewamy gorącą
wodę tak by wystawała ponad
kaszę na ok. 0,5-0,8 cm. Przykrywamy talerzykiem, do czasu aż wsiąknie
wodę i napęcznieje. Jeśli odniesiecie wrażenie, że kus kus jest zbyt suchy, dolejcie jeszcze trochę
wody (ja czynność tą najczęściej robię na tzw. "oko").Dodajemy kus kus do miski ze zmiksowanymi warzywami.Kroimy
suszone pomidory w cienkie paski. Ok. 75% dodajemy do miski. Mieszamy.Wykładamy wydrążone
bakłażany farszem. Na wierzch kładziemy resztę
pomidorów. Całość posypujemy startym
żółtym serem.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!Przepis bierze udział w akcjiorganizowanej przez Mops w kuchni