ßßß Cookit - przepis na Bakłażan kontra... leczo

Bakłażan kontra... leczo

nazwa

Wykonanie

Każdy moment na wdrażanie nowego planu jest dobry. Piątek, a nie poniedziałek. Trzydziestego-pierwszego sierpnia - zamiast pierwszego września...
Kolejny sezon biegowy uważam za otwarty.
Powiedziałam to na głos, co więcej - zapisałam. Teraz już nie ma dla mnie odwrotu:)
Wiedziałam, że dziś będzie u mnie danie bezmięsne. Warzywa tak się na mnie patrzyły ostatnio w sklepie, że nie miałam serca nie wziąć: okrąglutkiego i jędrnego bakłażana, zielonej jak trawa cukinii, cichego pora i ociekającej czerwienią papryki.
Ciekawe co Wam przyszłoby do głowy zrobić z takiego zestawu?
Ja postanowiłam wyłamać się konwenansom i pierwszemu skojarzeniu jakie przyszło mi do głowy - nie! nie będę robić leczo.
Po ośmiu godzinach ostrego główkowania w pracy, trochę czasu mi zajęło wymyślenie czegoś innego.
W tym momencie w mojej głowie pojawiła się, niczym jak w japońskich kreskówkach, świecąca żarówka i błysk w oku - faszerowany bakłażan!
Nie przypominam sobie, bym wcześniej przyrządzała coś faszerowanego - jest to zatem mój debiut.
Składniki:
porcja: dla 2 osób
czas przygotowywania: 30 min
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużytych naczyń: 3 + talerze i sztućce
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
1 bakłażan
1 cukinia
1 por
0,5 czerwonej papryki
1 woreczek lub 0 , 75 szklanki kus kus
0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
garść startego żółtego sera
sól, pieprz
1/3 kostki masła
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
1/3 szklanki suszonych warzyw (np. SyS)
0,5 łyżeczki cukru
ok. 1 szk. wody (do kus kus)
Myjemy warzywa. Kroimy bakłażana wzdłuż na pół i przy pomocy noża i łyżki wydrążamy miąższ. Siekamy miąższ w małe kawałki. Kroimy cukinię (razem ze skórką), pora i paprykę w talarki.
Na "małym ogniu" rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy oraz masło. Wsypujemy pokrojone warzywa. Mieszamy, tak by wszystkie warzywa pokryte były masłem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Być może ta ilość masła wyda Wam się zbyt duża, lecz nadaje masie warzywnej delikatnego, aksamitnego posmaku.
Przekładamy uduszone warzywa do miski i przy pomocy blendera miksujemy na papkę.
Solimy delikatnie wydrążone bakłażany. Zagotowujemy wodę.
Do miski wsypujemy kus kus oraz suszone warzywa. Dodajemy szczyptę soli. Wlewamy gorącą wodę tak by wystawała ponad kaszę na ok. 0,5-0,8 cm. Przykrywamy talerzykiem, do czasu aż wsiąknie wodę i napęcznieje. Jeśli odniesiecie wrażenie, że kus kus jest zbyt suchy, dolejcie jeszcze trochę wody (ja czynność tą najczęściej robię na tzw. "oko").
Dodajemy kus kus do miski ze zmiksowanymi warzywami.
Kroimy suszone pomidory w cienkie paski. Ok. 75% dodajemy do miski. Mieszamy.
Wykładamy wydrążone bakłażany farszem. Na wierzch kładziemy resztę pomidorów. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
organizowanej przez Mops w kuchni
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/09/bakazan-kontra-leczo.html