Wykonanie
Podobno tłumaczą się
winni, zatem kwestię częstotliwości zamieszczania przeze mnie postów w ostatnim czasie pozostawię bez komentarza:)Za oknem mroźno, a za chwilę będzie biało. Wpiszę się dziś w ten śnieżny klimat i zaproponuję gorącą zapiekankę
makaronową z
kalafiorem,
brokułami,
kurczakiem i aromatycznym sosem
serowym.

Trudno jest mi uwierzyć, że grudzień za pasem, a koniec roku zbliża się wielkimi krokami. Czy Wy też myślicie już o Świętach? Odnoszę wrażenie, że grudzień to taki miesiąc, kiedy już od 1-go myśli się o 24-tym i 31-szym, Ot, taki wybieg w przyszłość. W tym roku dodatkowo pojawiła się data 21-go grudnia:)Czy
boicie się końca świata?;)Koniec, nie koniec, głodować nie zamierzam. Zabierzmy się zatem za przygotowanie obiadu.

Składniki:porcja dla 4 osóbczas przygotowania: 45 minstopień trudności: łatwy, średni, trudnyilość zużytych naczyń:6współczynnik bałaganu: mały, średni, duży1/4 opakowania spaghetti150 g
kalafiora150g
brokuł0,5 dużej
czerwonej cebuli1
pierś z kurczaka200 ml (1 opakowanie kwaśnej)
śmietany 12%100 g
sera lazursól,
pieprz,
curry,
cukier2 łyżki
oleju rzepakowegotymianek do przybraniaUgotuj
makaron al dente (niższa wartość czasu jaką wskazano na opakowaniu) w dużej ilości lekko osolonej
wody.Zahartuj
kalafior i
brokuły ok. 5 min we wrzącej lekko osolonej i osłodzonej (ok. 0,5 łyżeczki
soli i 1 łyżeczka
cukry na 2 l
wody) wodzie.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na łyżce
oleju.
Pierś z kurczaka potnij w cienkie paski a następnie dopraw
solą,
pieprzem i
curry. Podsmaż na patelni na łyżce
oleju do zrumienienia.W małym garnku na "małym ogniu" wymieszaj
śmietanę ze
startym serem.Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, tak by swobodnie można było je wymieszać.Przełóż masę do formy do zapiekania uprzednio posmarowanej tłuszczem (np.
olejem rzepakowym).Wstaw do piekarnika na ok. 10-15 min.Danie jest sycące, lecz dzięki kalafiorowi i
brokułom dość lekkie. Jeśli
makaron będzie al dente, dzięki jego właściwościom porcja zapiekanki zaspokoi Wasz głód na długo. Sos
serowy nadaje całej potrawie charakteru.

Smacznego!