Wykonanie
Paella marinara i cocido madrileno
Cocido madrileno
Tapas - panierowane
jaja przepiórczeTortilla de patatas
Churros z sosem
czekoladowo - karmelowymWłaśnie takie pyszności miałam okazję przyrządzać i degustować wraz z wielkopolskimi blogerkami w miniony wtorek, podczas warsztatów kulinarnych pn."Kuchnia hiszpańska pachnąca kwiatami" w poznańskiej restauracji i winiarni Rotondo .
Miejsce to zrobiło na mnie duże wrażenie. Restauracja jest bardzo kameralna i klimatyczna, co zdecydowanie mi odpowiada.Z kuchnią hiszpańską nie miałam do tej
pory styczności, tym bardziej ucieszyłam się gdy otrzymałam zaproszenie na te warsztaty.Temat przewodni i menu zostało zaproponowane przez
Kasię znaną z bloga w Krainie Smaku, a składało się z:Gazpacho andaluz (Gazpacho andaluzyjskiego)Tortilla de patatas (Tortilli ziemniaczanej)Paella marinara (Paelli z
owocami morza)Cocido madrileno (Gulaszu madryckiego)Crema catalana (Kremu katalońskiego)Churros z sosem
czekoladowo - karmelowymTapas - Panierowanych
jajek przepiórczychNa stanowiskach znalazłyśmy wszystkie niezbędne składniki.
Najpierw zapoznałam się z przepisem.
Zdopingowałam dziewczyny hasłem "do boju"!
Po czym ochoczo zabrałyśmy się do gotowania.
Grażyna z bloga Grażyna gotuje i ja przyrządziłyśmy churros z sosem
czekoladowo - karmelowym, które (nieskromnie przyznam) okazały się
hitem warsztatów.
Nadanie churros fantazyjnego kształtu wymagało odrobiny wysiłku, ale po zużyciu 4 rękawów cukierniczych dałyśmy radę! :)
Pozostałe dania również były pyszne, a szczególne zasmakowała mi paella, gazpacho i tortilla. Okazało się, że dania te nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu i z pewnością popełnię je w domowym zaciszu.Dzięki tym warsztatom miałam okazję odbyć podróż nie tylko kulinarną - do
słonecznej i pełnej aromatów i smaków Hiszpanii ale także podróż sentymentalną, bowiem restauracja Rotondo
mieści się w słynnym poznańskim Okrąglaku, który w latach 90-tych był symbolem nowoczesności i stylu. Mieścił się w nim obrośnięty legendą dom handlowy. To w Okrąglaku można było kupić modne ciuchy, piękne buty, najnowsze kasety magnetofonowe :) czy zegarek
marki CASIO. Koniec końców, Okrąglak pełnił też funkcję punktu zbornego młodzieży. Jak umawiało się ze znajomymi, to tylko pod Okrąglakiem. Później funkcję tą przejął Stary Rynek.Wtorkowy wieczór spędziłam na dobrej zabawie, degustacji pysznych hiszpańskich dań, w doborowym towarzystwie.Poniżej podaję przepis na churros, które przygotowywałam:Churros – hiszpańskie
ciasteczka z ciasta parzonego, smażone na głębokim
oleju. Najczęściej podawane są na śniadanie, same lub zanurzane w gęstej, płynnej, gorącej
czekoladzie. Churros znaleźć można na hiszpańskiej ulicy, sprzedawane przez przydrożnych handlarzy. Najsmaczniejsze są świeże, posypane
cukrem pudrem, czasem z domieszką
cynamonu. W Urugawaju churros podawane są na wytrawnie, z roztopionym
serem.· Składniki:250 ml
mleka2 łyżki
cukru waniliowego100 g
masła2
laski wanilii125 g
mąkiszczypta
soli3
żółtkaolej roślinny do smażenia0 , 5 puszki masy kajmakowej200 g
czekolady deserowej0,75 ml
likieru amarettoPrzygotowanie:churrosZagotuj w rondlu
mleko z
cukrem,
masłem i ziarnami wydrążonymi z
laski wanilii. Do wrzątku dodaj
mąkę oraz szczyptę
soli. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodawaj po jednym
żółtku, cały czas mieszając. Przełóż ciasto do woreczka cukierniczego z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskaj paski ciasta długości ok. 12 cm bezpośrednio na
olej rozgrzany do 180°C. Smaż, aż staną się złocistobrązowe, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.sosRozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj masę kajmakową i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Dolej
likier amaretto do smaku. Wymieszaj. Sos podawaj z churros.