Wykonanie
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_blog-post_9117/l/-1675791381.jpg)
Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem
czekoladowym. Główną rolę w tym
ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją
potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta z
czekoladową nutellą
daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno się oprzeć.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_blog-post_9117/l/292732341.jpg)
Składniki : / na ok.20szt./500 g
mąki100 g miękkiego
masła200 ml
mleka1
żółtko100 g
cukru pudrucukier waniliowy do smakuszczypta
solisłoik nutelli /ilość w-g uznania/
olej do smażenia
cukier puder do posypania
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_blog-post_9117/l/-556408319.jpg)
Wykonanie:W głębokiej misce do wyrabiania ciasta utrzeć
masło z
cukrem, dodać
sól,
cukier waniliowy,
mąkę.
Żółtko rozpuścić w
mleku i dodawać stopniowo do mieszanki . Wymieszać całość drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać do utworzenia gładkiego ciasta ok.10min. Zawinąć w folię i przenieść w chłodne miejsce na ok.1godz. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.1mm i wykroić prostokąty o bokach 10/20cm. Łyżeczką kłaść schłodzoną nutellę na środku połówki każdego ciasta, brzegi zwilżyć
białkiem, złożyć i dobrze zlepić /tak jak pierogi/. Powstaną w ten sposób kwadratowe
ciasteczka. Kształt możemy dowolnie zmieniana na kółeczka, trójkąciki itp. Gotowe
ciasteczka smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru /ok.3min./. Odsączone z nadmiaru tłuszczu, przestudzone, chrupiące ravioli pospać obficie
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_blog-post_9117/l/1730325858.jpg)
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_blog-post_9117/l/-358989636.jpg)