ßßß Cookit - przepis na Pierożki smażone z nutellą - Ravioli alla nutella

Pierożki smażone z nutellą - Ravioli alla nutella

nazwa

Wykonanie

Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem czekoladowym. Główną rolę w tym ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta z czekoladową nutellą daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno się oprzeć
.
Składniki : / na ok.20szt./
500 g mąki
100 g miękkiego masła
200 ml mleka
1 żółtko
100 g cukru pudru
cukier waniliowy do smaku
szczypta soli
słoik nutelli /ilość w-g uznania/
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W głębokiej misce do wyrabiania ciasta utrzeć masło z cukrem, dodać sól, cukier waniliowy, mąkę. Żółtko rozpuścić w mleku i dodawać stopniowo do mieszanki . Wymieszać całość drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać do utworzenia gładkiego ciasta ok.10min. Zawinąć w folię i przenieść w chłodne miejsce na ok.1godz. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.1mm i wykroić prostokąty o bokach 10/20cm. Łyżeczką kłaść schłodzoną nutellę na środku połówki każdego ciasta, brzegi zwilżyć białkiem, złożyć i dobrze zlepić /tak jak pierogi/. Powstaną w ten sposób kwadratowe ciasteczka. Kształt możemy dowolnie zmieniana na kółeczka, trójkąciki itp. Gotowe ciasteczka smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru /ok.3min./. Odsączone z nadmiaru tłuszczu, przestudzone, chrupiące ravioli pospać obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/03/blog-post_9117.html