Wykonanie

Te placki zjadłam na obiad. Ale to chyba dobra propozycja na każdy posiłek. Znam osoby, które jedzą placki bardzo często.Danie powstało z braku tortilli. Miałam wielką ochotę na jakąkolwiek salsę...placki uznałam za całkiem dobry pomysł.Jem je zazwyczaj na słodko. A tym razem postanowiłam, że będzie ostro i obiadowo. Placki są bardzo ostre, bo dodałam do ciasta
chilli. Salsa kwaśna, troszeczkę gorzka (przez
kakao i
kolendrę). Połączenie bardzo mi pasuje :)Składniki na 1 porcję:60g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1/2 szklanki
mlekaszczypta
soli,
pieprzu i
chilliMąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
jajko i
mleko, wymieszać. Odstawić na minimum 10 minut*. Dodać
przyprawy, dokładnie wymieszać.Usmażyłam na teflonie, bez tłuszczu**. Jeżeli smażycie z tłuszczem, to dobrze byłoby to zrobić na neutralnym
oleju.* Najlepiej na pół godziny, ale przecież wiadomo, że nikt nie ma czasu :)** Wszyscy pewnie to wiedzą: przerzucamy placki na drugą stronę, kiedy na plackach pojawią się bąbelki.Salsa:1/2 małego
awokado1/2 małego
pomidora1/4
zielonej papryki1 plaster
cebuli1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
oliwy extra virginszczypta
soli,
kakao i mielonej
kolendrywarzywa (oprócz
awokado) kroimy w kostkę. Z
awokado wyjąć miąższ i rozdziabdziać widelcem (niedojrzałe pokroić w kostkę). Do
awokado dodać
sól,
kakao,
kolendrę i warzywa. Wszystko wymieszać.