Wykonanie
Na punkcie
awokado oszalałam - wpadłam po uszy. Cieszę się, że mojemu Mężowi też smakuje. 1 00g tego
owocu ma ponad 200kcal, j est bogate jest w witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy. Temu wszystkiemu towarzyszy wapń, potas (więcej niż w
bananie), fosfor oraz niewielkie ilości magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B2 i B3 Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych.
Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne!
Pasta pierwsza -
Awokado z
kolendrąDo przygotowania pasty potrzebujemy:- 1
awokado-
sok z cytryny-
sól,
pieprz- garść
kolendryAwokado umyć i obrać. Razem z
kolendrą wrzucić do pojemnika i z
przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z
chlebem lub na ciepło z
makaronem.
Pasta druga -
Awokado z
jajkiem (coś w stylu guacamole)Do przygotowania pasty potrzebujemy:- 1
awokado- 1
jajko ugotowane na twardo- kilka
pomidorków koktajlowych (bez ziaren)-
sól,
pieprz-
sok z cytrynyAkokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z
pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę.
Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać
sok z cytryny,
sól,
pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z
pieczywem.