ßßß Cookit - przepis na Dwie pasty z awokado

Dwie pasty z awokado

nazwa

Wykonanie

Na punkcie awokado oszalałam - wpadłam po uszy. Cieszę się, że mojemu Mężowi też smakuje. 1 00g tego owocu ma ponad 200kcal, j est bogate jest w witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy. Temu wszystkiemu towarzyszy wapń, potas (więcej niż w bananie), fosfor oraz niewielkie ilości magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B2 i B3 Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych. Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne!
Pasta pierwsza - Awokado z kolendrą
Do przygotowania pasty potrzebujemy:
- 1 awokado
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- garść kolendry
Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem.
Pasta druga - Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole)
Do przygotowania pasty potrzebujemy:
- 1 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/02/dwie-pasty-z-awokado.html