Wykonanie
Proszę. Oto zdjęcie z głębokim dnem. Drugim dnem. Może mało kojarzy się z kawałkiem
kurczaka na talerzu, ale robił je Najlepszy. Więc, wybaczcie mu i powiedzcie, że jest piękne!Dzisiaj, gotować będziemy w siódemkę!A o co chodzi?
Maggie wymyśliła nam nowe zadanie. Rzuciła hasło"
jajko,
cytryna,
mak". No i gotujemy! Wbrew pozorom to nie jest takie proste.Oprócz mnie
makiem bawią się:
Gin,
Maggie, Mirabelka,
Patison, Siankoo i Wojciech .Ciekawa jestem, ile osób
zrobi desery :)Przepis na 4 porcje:400g
piersi z kurczaka (pokrojonej w paski)100g
jogurty naturalnego1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soli,
pieprzu i sproszkowanego
chilliskórka starta z 1
cytryny1
jajko8 łyżek utartego
maku4 łyżki
tartej bułkiMięso wymieszać z
jogurtem,
solą,
pieprzem,
przyprawami,
sokiem i
skórką z cytryny. Dokładnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).Na talerzu rozbełtać
jajko, na innym talerzu wymieszać
bułkę i
mak. Kawałki
kurczaka wyjąć z marynaty, obtoczyć w
jajku, a później w
maku.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej nuggetsy. Piec w 180 C przez 20–25 minut.Podawać z niezdrowym sosem:niezdrowy sos:1 łyżka
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
ketchupuWymieszać wszystkie składniki.
Przepis wrzucam do akcji Mariszki : "Kwiecień-plecień". Mam nadzieje, że rzucicie
okiem na pozostałe przepisy w akcji. Niektóre są zadziwiające!