Wykonanie

-Skąd ta nazwa?- A dlatego, że ciasto jest wręcz ''najeżone'' smakołykami. Na
biszkoptowym,
kakaowym spodzie znajdziemy grubo tarte
jabłka w
galaretce wiśniowej z dodatkiem
likieru wiśniowego, do tego prażony
słonecznik a na wierzchu
wiórki kokosowe.
Biszkopt:- 4
jajka- 9 łyżek
cukru- 9 łyżek
maki pszennej tortowej- 9 łyżek
oleju- 2 łyżki
kakao- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowo-wiśniowa:- 2
galaretki wiśniowe- 2 duże
jabłka- 5-6 łyżek
likieru wiśniowegoDodatkowo:- 100 g łuskanego
słonecznika- 2 łyżki
wiórków kokosowychJajka utrzeć z
cukrem, następnie dodawać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i powoli wlewać
olej. Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec około 25 minut. Ciasto wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej
wody, odstawić do wystudzenia, gdy wystygnie dodać
likier.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wymieszać z mocno już tężejącą
galaretką. Wyłożyć na ciasto.Na suchej patelni uprażyć
słonecznik i ostudzony wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami.Wstawić do lodówki.




