Wykonanie
Zdaję sobie sprawę, że przerwa na blogu była strasznie długa. Niestety problemy techniczne okazały się być zdecydowanie poważniejsze niż wydawało się to na początku. Moja wcześniejsza radość z naprawienia problemu była przedwczesna dlatego teraz jestem bardziej ostrożna w wydawaniu jakichkolwiek oświadczeń. Jestem natomiast bardzo dobrej myśli i od przyszłego tygodnia ruszam już pełną parą w kuchni, zamiast siedzieć dniami i nocami przed ekranem monitora.Dzisiaj przepis na mój ulubiony deser na ciepło i na szybko –
jabłka w cieście
kokosowym. Kilka składników, chwila cierpliwości i mamy cudowną słodką przekąskę.Składniki:2
jabłka3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
wiórków kokosowych1
jajko150ml
mleka2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolej do głębokiego smażenia
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy
cukier oraz
wiórki kokosowe. Mieszamy. Dodajemy
jajko oraz
mleko i miksujemy wszystko na wysokich obrotach miksera do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstawiamy aby składniki ciasta się połączyły.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy
olej do temperatury około 180 stopni.Plasterki
jabłka maczamy w cieście i zanurzamy w gorącym
oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane
cukrem pudrem.