ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście kokosowym

Jabłka w cieście kokosowym

nazwa

Wykonanie

Zdaję sobie sprawę, że przerwa na blogu była strasznie długa. Niestety problemy techniczne okazały się być zdecydowanie poważniejsze niż wydawało się to na początku. Moja wcześniejsza radość z naprawienia problemu była przedwczesna dlatego teraz jestem bardziej ostrożna w wydawaniu jakichkolwiek oświadczeń. Jestem natomiast bardzo dobrej myśli i od przyszłego tygodnia ruszam już pełną parą w kuchni, zamiast siedzieć dniami i nocami przed ekranem monitora.
Dzisiaj przepis na mój ulubiony deser na ciepło i na szybko – jabłka w cieście kokosowym. Kilka składników, chwila cierpliwości i mamy cudowną słodką przekąskę.
Składniki:
2 jabłka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
150ml mleka
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do głębokiego smażenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Dodajemy jajko oraz mleko i miksujemy wszystko na wysokich obrotach miksera do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstawiamy aby składniki ciasta się połączyły.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni.
Plasterki jabłka maczamy w cieście i zanurzamy w gorącym oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/jablka-ciescie-kokosowym