ßßß Cookit - przepis na TORT NA 5!

TORT NA 5!

nazwa

Wykonanie

Solenizantka Ewa a także jej goście byli zachwyceni zarówno smakami jak i wyglądem tortu. Widząc uśmiech na twarzach zajadających dzieci, sama nie mogłam przestać się uśmiechać, a to dla mnie największy komplement.
Nic dziwnego, że tort tak zasmakował, mając tyle pysznych warstw:
1 warstwa - biszkopt z pomarańczową nutą
2 warstwa - domowy dżem malinowy niskosłodzony
3 warstwa - masa z pianek marshmallow o smaku pomarańczowym
4 warstwa - wilgotne ciasto czekoladowe
5 warstwa - domowy dżem malinowy niskosłodzony
6 warstwa - masa o smaku Danio z kawałkami czekolady
7 warstwa - wilgotne ciasto czekoladowe
8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa
9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży
Biszkopt:
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek maki pszennej tortowej
- 9 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Ciasto czekoladowe:
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 10 łyżek maki tortowej
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z pianek marshmallow (oryginalny przepis tu)
- 200g pianek marshmallow
- 200 ml śmietanki tortowej 30%
- sok ze świeżej pomarańczy
Masa z Danio:
- 250 ml śmietanki tortowej 30%
- 3 opakowania Danio o smaku waniliowym z kawałkami czekolady (3x140 g)
- 1 śmietanfiks
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
Genaż:
- 200 g śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Dekoracja:
- mini beziki różowe
- draże w kolorowej cukrowej polewie
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu malinowego niskosłodzonego
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wlewać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec około 25 minut. Ciasto wystudzić.
Ciasto czekoladowe:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa krążki.
Masa z pianek:
Pianki rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać dokładnie do powstania jednolitej masy.
Masa z Danio:
-Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, aromat, śmietanfiks a następnie Danio. Dokładnie wymieszać.
Genaż:
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę .
Składamy tort : biszkopt smarujemy dżemem, nakładamy ostudzoną masę z pianek, przykrywamy krążkiem ciasta czekoladowego, wstawiamy do lodówki na pół godziny.Po wyjęciu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę z Danio, przykrywamy drugim czekoladowym krążkiem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Tort wyjmujemy z tortownicy i umieszczamy na paterze. Wierzch polewamy letnią polewą, kiedy zastygnie dekorujemy mini bezikami i drażami.
Tort dość pracochłonny, ale czego nie robi się dla dzieci.
Moje uwagi:
- biszkopt i ciasto czekoladowe warto zrobić dzień wcześniej.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/10/TORT-NA-5.html