Wykonanie
Dziś miałam zupełnie inną koncepcję na pieczenie. Kupiłam składniki, przygotowałam wszystko i pomyślałam, że zanim zabiorę się za ciasto, zajrzę szybciutko do nowego numeru czasopisma "Gotuj krok po kroku". Znalazłam tam mnóstwo przepisów, które niedawno pokazywałam Wam na blogu oraz... obłędnie wyglądające ciasto, które całkowicie zawróciło mi w głowie! Szybko zamieniłam składniki i zabrałam się za przygotowanie. Nie
powiem, roboty trochę jest, ale każda minuta spędzona w kuchni jest warta takiego smaku! Początkowo byłam zła, bo strasznie długo się piekło, z wierzchu wyglądało na gotowe, a środek ciągle był surowy. Na szczęście wsparcie Mężusia i przejęcie przez Niego obserwacji pieczeniowej okazało się nieocenione (ja już powoli wychodziłam z siebie, więc wolałam się oddalić). Ciasto jest cudowne - z zewnątrz kruche, w środku delikatne, puszyste, a w dodatku cudowny posmak
nektarynek...

- 200 g
mąki pszennej, - 100 g
margaryny,- 1
jajko, - 4
żółtka,- 150 g
margaryny, - 100 g
cukru pudru- 60 g
cukru pudru. - 30 g
cukru z prawdziwą
wanilią.- skórka starta z 1/2
cytryny,- 100 g
jogurtu naturalnego,- 140 g
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- piana ubita z 4
białek ze szczyptą
soli.Dodatkowo: 300 g
owoców (u mnie
nektarynki i pół
banana) i
cukier puder do dekoracji.Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.1. Na początku przesiewamy
mąkę wraz z
cukrem pudrem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy (musi być gładkie). Kulę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy.

2. Dno formy wypełniamy papierem do pieczenia, układamy ciasto.

3. 1/3 pozostałego ciasta wyklejamy wewnętrzne boki tortownicy. W ten sposób uzyskujemy brzegi o wysokości ok. 3 cm. Formę z
ciastem wkładamy do lodówki.

4. W misce ubijamy rozpuszczone
masło,
żółtka,
cukier puder,
cukier z
wanilią oraz
skórkę z cytryny. Wyłączamy mikser, dodajemy
jogurt naturalny, mieszamy. Dodajemy przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

5. W misie miksera ubijamy pianę z
białek ze szczyptą
soli. Łączymy z masą
żółtkową, delikatnie mieszając.

6.
Owoce myjemy, obieramy, kroimy na dowolny kształt.

7. Na ciasto kruche wylewamy masę puszystą.

8. Na wierzchu układamy gęsto
owoce. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Smacznego!!!
