Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć także słodkości. Po faszerowanych jajkach, sałatkach oraz pastach nadszedł czas na wypieki. Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na
waniliowe babeczki, których świetnym dopełnieniem stał się
lukier miętowy. Babeczki po raz pierwszy upiekłam w zeszłą sobotę i na pewno powrócę do nich w najbliższym czasie:)
Składniki na 18 sztuk:- 4
jajka- szczypta
soli- 1/2 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 opakowania budyniu
waniliowego- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1 kostka
margaryny do pieczenia- 330 g
jogurtu naturalnegoLukier:- 5 łyżek
cukru pudru- sok z 1/2
cytryny- 5 listków
mięty- kilka listków
mięty do dekoracjiWykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy
cukier i
żółtka i mieszamy jeszcze ok. 7-8 min.
Margarynę tniemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku, następnie odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy
mąkę, budynie,
proszek do pieczenia oraz
cukier waniliowy. Po przygotowaniu wszystkich składników dodajemy naprzemiennie do masy jajecznej składniki suche,
jogurt naturalny oraz wystudzoną
margarynę. Gotowe ciasto nakładamy do natłuszczonych foremek, zamiast babeczek możemy upiec jedną dużą babę:) Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 min. Najlepiej na chwilę przed upływem czasu (po 40 min) sprawdzić patyczkiem babeczki, Jeśli nic się nie przykleja spokojnie można wyciągnąć. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy babeczki do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy je z foremek.
Lukier uzyskamy po zmieszaniu
cukru pudru z
sokiem z cytryny, Jeśli chcemy gęsty
lukier musimy dosypać więcej
cukru, Dla przełamania słodkiego smaku możemy dodać kilka posiekanych listów
mięty:) Gotowym lukrem oblewamy babeczki.