Co powiecie na drobiowe flaki?

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was pomysł na wykorzystanie pozostałości po niedzielnym rosole, mięsa oraz warzyw. Zazwyczaj z resztki zupy robiłam pomidorową, z warzyw sałatkę, a z mięsa uszka, krokiety lub knedle . Wczoraj postanowiłam spróbować czegoś innego. Nie przepadam za "normalnymi" flakami, ale sam smak zupy jest w moim guście. Ugotowałam flaki z dodatkiem drobiu z rosołu oraz warzyw i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Nie tylko pod względem smaku, ale też czasu, bo robi się je błyskawicznie. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za flakami w standardowej wersji, ale także i tym, co je kochają - drobiowa wersja na pewno Was nie rozczaruje.
Składniki:
- pozostałość niedzielnego rosołu (im więcej, tym lepiej),
- warzywa z rosołu (u mnie 2 marchewki i 1 pietruszka),
- drób z rosołu (u mnie 3 udka),
- przyprawy: 3 liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, niecała łyżeczka imbiru, 2 łyżeczki papryki słodkiej, papryka ostra, pieprz, sól,
- zasmażka, wersja light: 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 cebula.
Rosół podgrzewamy, w razie potrzeby dolewamy wody. Mięso obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż włókien na słupki. Warzywa (oprócz cebuli) kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce. Mięso i warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy przyprawy, czekamy do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i mieszamy do zarumienienia. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok.10-15 minut. Pilnujemy, by warzywa i mięso za bardzo się nie rozgotowały, ewentualnie można je dodać troszkę później - nie na początku (ja dodałam na początku i były w sam raz). Prawda, że szybko? :) Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/co-powiecie-na-drobiowe-flaki.html