ßßß
Składniki (z podanych wychodzi duża porcja; na mniejszy apetyt radzę zmniejszyć o połowę):- 800 g ryby (u mnie tilapia - polecam),- 2 duże marchewki,- 1 łyżka oleju do smażenia,- 2 szklanki rosołu (lub wody z domowymi kostkami rosołowymi),- 6 ząbków czosnku,- 1 puszka ananasa,- 1 słoik (litrowy) papryki konserwowej (u mnie z TEGO przepisu),- 6 łyżek sosu sojowego,- 4 łyżki octu winnego,- 2 łyżki kremu balsamicznego (można zastąpić octem winnym),- 7 łyżek cukru,- 1 łyżeczka curry,- sól, pieprz do smaku,- mąka ziemniaczana do zagęszczenia,- ciasto do ryby: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,- olej do smażenia ryby.Składniki na ciasto do ryby ubijamy w mikserze. Wyłączamy, do miski wrzucamy kawałki ryby i dokładnie obtaczamy. Smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym, zostawiamy.W garnku (lub wysokiej patelni) podsmażamy na łyżce oleju obrane i starte na tarce (może być o dużych oczkach) marchewki. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Po kilku minutach dodajemy 2 szklanki rosołu, dusimy. Ananasy kroimy na mniejsze kawałki, paprykę na cienkie paseczki. Dodajemy do sosu. Dusimy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet winny, krem balsamiczny, sos sojowy, curry, cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gotowy sos zostawiamy do przestudzenia.Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy podawać rybę. Układamy w nim rybę i sos warstwami (muszą być przestudzone). Wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy. Smacznego! :)