ßßß Cookit - przepis na Ryba w ananasie

Ryba w ananasie

nazwa

Wykonanie

Szczególną fanką ryb nigdy nie byłam. Jako dziecko ograniczałam się wyłącznie do piątkowego rytuału, który wówczas wydawał mi się absolutnie zbędny. Jedyne, co prawdziwie lubiłam to paluszki rybne, ale co tak naprawdę w nich było pozostawię w błogiej nieświadomości. Ostatnio nastąpił pewien przełom rybny - zaczynają mi smakować. A organizm jest cwany i domaga się ich coraz bardziej. Przepis, który dziś dla Was mam totalnie mnie zachwycił. Ryba z takimi dodatkami smakuje doskonale. Po raz pierwszy jadłam ją u Lucy - jadłam i jadłam, o mało nie pękłam. Poprosiłam o przepis, a w pakiecie dostałam przepis, gotową rybę i jeszcze miłe towarzystwo :). Od kiedy mam przepis, robię ją naprawdę często... i ciągle o niej myślę :)
Składniki (z podanych wychodzi duża porcja; na mniejszy apetyt radzę zmniejszyć o połowę):
- 800 g ryby (u mnie tilapia - polecam),
- 2 duże marchewki,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- 2 szklanki rosołu (lub wody z domowymi kostkami rosołowymi),
- 6 ząbków czosnku,
- 1 puszka ananasa,
- 1 słoik (litrowy) papryki konserwowej (u mnie z TEGO przepisu),
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 4 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki kremu balsamicznego (można zastąpić octem winnym),
- 7 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz do smaku,
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia,
- ciasto do ryby: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia ryby.
Składniki na ciasto do ryby ubijamy w mikserze. Wyłączamy, do miski wrzucamy kawałki ryby i dokładnie obtaczamy. Smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym, zostawiamy.
W garnku (lub wysokiej patelni) podsmażamy na łyżce oleju obrane i starte na tarce (może być o dużych oczkach) marchewki. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Po kilku minutach dodajemy 2 szklanki rosołu, dusimy. Ananasy kroimy na mniejsze kawałki, paprykę na cienkie paseczki. Dodajemy do sosu. Dusimy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet winny, krem balsamiczny, sos sojowy, curry, cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gotowy sos zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy podawać rybę. Układamy w nim rybę i sos warstwami (muszą być przestudzone). Wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/ryba-w-ananasie.html