ßßß
Składniki:- 3 puszki pomidorów,- 2 średniej wielkości cebule,- 3 ząbki czosnku,- świeży lubczyk (u mnie ok. 5 średnich listków),- mozzarella,- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, cukier,- wcześniej ugotowany bulion lub domowe kostki rosołowe,- olej do smażenia,- dodatkowo: makaron.Bulion podgrzewamy, w tym samym czasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki oraz lubczyk. Dusimy przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie przyprawiamy, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem (razem z lubczykiem). Całość dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy. Jeśli nie macie domowych kostek rosołowych ani bulionu, można po prostu dolać wodę. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy trochę mozzarelli (startej). Mieszamy. Podajemy z makaronem i świeżo posypaną startą mozzarellą. Smacznego!