ßßß
Składniki:- kiełbasa (1 laska),- szynka (2-3 plasterki),- 1 średniej wielkości cukinia,- 2 duże garście surowego makaronu (kształt dowolny)*,- 1 duża cebula,- ser żółty do posypania wierzchu,- sos: 3 jajka, 2 czubate łyżki Lutenicy (u mnie łagodna; można zastąpić sosem pomidorowym lub zwykłym koncentratem), 1 czubata łyżka śmietany 30 lub 36%, sól, pieprz, bazylia, oregano,- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra,- olej do smażenia.Na łyżce oleju smażymy pokrojoną cebulę (można dowolnie, ja pokroiłam na półksiężyce). Gdy się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Smażymy przez ok. 5 minut - do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną cukinię (moja była duża, więc pokroiłam ją na 0,5 cm plasterki, a następnie każdy na 4 części - ćwiartki). Przyprawiamy. Smażymy przez ok. 5 minut.Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy z dodatkiem soli. Po chwili dodajemy Lutenicę oraz śmietanę. Ubijamy na gładką masę. Przyprawiamy.Naczynie żaroodporne lekko smarujemy sosem, dodajemy 1/2 suchego makaronu, na nim układamy połowę zawartości patelni, pozostały makaron i pozostałe składniki z patelni. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem (może być pokrywa od naczynia lub folia aluminiowa) do miękkości makaronu (ok. 40 min.). W trakcie pieczenia w razie potrzeby można podlać wodą. Gdy makaron będzie miękki, przykrycie zdejmujemy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy. Zapiekanka najlepiej smakuje tego samego dnia. Po odgrzaniu nadal jest smaczna, ale staje się bardziej sucha. Smacznego!*makaron można dodać ugotowany - wówczas czas pieczenia będzie krótszy.