Wykonanie
Przepisów na zupę
pomidorową jest mnóstwo, ale tym razem chciałam podać trochę inny, który z pewnością urozmaici Wam codzienne obiady. Moim zamiarem było ugotowanie zwykłej zupy, która w efekcie okazała się zupełnie niezwykła. Polecam takie miłe urozmaicenia :)
Składniki:- 2
udka kurczaka,- warzywa (takie, jak na rosół:
marchew,
pietruszka, kawałek
selera, itp.),- 1 puszka
pomidorów,- 3 czubate łyżki
sosu włoskiego z
bazylią (można kupić lub zrobić samemu),- łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1
cebula, 2-3 ząbki
czosnku,- ewentualnie
śmietana lub/i
starty ser żółty,- dodatkowo:
makaron,-
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
cukier,- łyżka
oleju.
Mięso myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumy. Wrzucamy obrane i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości - zarówno
mięsa, jak i warzyw. Pod koniec gotowania, na łyżce
oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty
czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy
pomidory z puszki, chwilę smażymy. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Sos pomidorowy dodajemy do zupy, podobnie
sos pomidorowy z
bazylią oraz koncentrat. Jeśli chcecie, można zmiksować także warzywa i dodać do zupy. Jeśli nie - należy je wyjąć i użyć do czegoś innego (np. do sałatki warzywne j;
mięso także wyjmujemy i wykorzystujemy - pomysły KLIK). Zupę doprawiamy do smaku, ewentualnie zabielamy
śmietaną. Podajemy z
makaronem i opcjonalnie - posypaną startym
żółtym serem. Smacznego!