ßßß
Składniki:- 2 udka kurczaka,- warzywa (takie, jak na rosół: marchew, pietruszka, kawałek selera, itp.),- 1 puszka pomidorów,- 3 czubate łyżki sosu włoskiego z bazylią (można kupić lub zrobić samemu),- łyżka koncentratu pomidorowego,- 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku,- ewentualnie śmietana lub/i starty ser żółty,- dodatkowo: makaron,- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier,- łyżka oleju.Mięso myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumy. Wrzucamy obrane i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości - zarówno mięsa, jak i warzyw. Pod koniec gotowania, na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki, chwilę smażymy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Sos pomidorowy dodajemy do zupy, podobnie sos pomidorowy z bazylią oraz koncentrat. Jeśli chcecie, można zmiksować także warzywa i dodać do zupy. Jeśli nie - należy je wyjąć i użyć do czegoś innego (np. do sałatki warzywne j; mięso także wyjmujemy i wykorzystujemy - pomysły KLIK). Zupę doprawiamy do smaku, ewentualnie zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem i opcjonalnie - posypaną startym żółtym serem. Smacznego!