Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis u Antenki, od razu czułam, że musi być doskonały. Nie czekałam zbyt długo, tylko niemal od razu wzięłam się do roboty. Nie przeszkodziła mi nawet gorączka, ani ukrop w mieszkaniu, który jeszcze bardziej ją potęgował. Danie przerosło moje oczekiwania, jest lepsze niż myślałam! Doskonale nadaje się na gościnne obiady, a także te zupełnie codzienne.
Kalafior idealnie komponuje się z dodatkiem
mięsa i
szynki. Nabiera charakteru :). MUSICIE spróbować :)

Składniki:- 1
kalafior,- 2 łyżki
octu,- ok. 400 g
mięsa mielonego (najlepiej z
szynki),- 1 duża
cebula,- 1
bułka namoczona w wodzie,- 1
jajko,-
przyprawy:
sól,
pieprz,- posiekany
koperek, posiekane liście
lubczyku,- 4 plasterki
sera żółtego,- 4-5 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej,- 2 łyżki
majonezu + 1 łyżka
ketchupu.Przygotowanie rozpoczynamy od
kalafiora - około godzinę wcześniej wykrawamy liście, głąb i umieszczamy w garnku z zimną
wodą i 2 łyżkami
octu. Dzięki temu
kalafior będzie biały i będziemy
mieli pewność, że nie jest robaczywy. Po tym czasie należy go opłukać w zimnej wodzie.Po około godzinie
mięso przygotowujemy identycznie jak na kotlety mielone. Oprócz startej na tarce
cebuli, odciśniętej z
wody bułki oraz
jajka i przypraw, dodałam jeszcze posiekany
koperek i
lubczyk, co można pominąć.
Mięso dokładnie wyrabiamy, na chwilę odstawiamy.W tym czasie
kalafior gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Następnie studzimy.W kubeczku przygotowujemy sos: mieszamy
majonez z
ketchupem.Gdy
kalafior będzie chłodny, nadziewamy go
mięsem mielonym. Ostrożnie odchylamy różyczki, staramy się jak najwięcej
mięsa umieścić w środku
kalafiora. Gotowy
kalafior smarujemy sosem (tam, gdzie jest
mięso), a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki
sera, a następnie
szynki. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zostawiamy do zapieczenia. Można ustawić funkcję grill, by
szynka się zarumieniła. Podajemy. Smacznego!
