ßßß
Składniki:- 1 kalafior,- 2 łyżki octu,- ok. 400 g mięsa mielonego (najlepiej z szynki),- 1 duża cebula,- 1 bułka namoczona w wodzie,- 1 jajko,- przyprawy: sól, pieprz,- posiekany koperek, posiekane liście lubczyku,- 4 plasterki sera żółtego,- 4-5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,- 2 łyżki majonezu + 1 łyżka ketchupu.Przygotowanie rozpoczynamy od kalafiora - około godzinę wcześniej wykrawamy liście, głąb i umieszczamy w garnku z zimną wodą i 2 łyżkami octu. Dzięki temu kalafior będzie biały i będziemy mieli pewność, że nie jest robaczywy. Po tym czasie należy go opłukać w zimnej wodzie.Po około godzinie mięso przygotowujemy identycznie jak na kotlety mielone. Oprócz startej na tarce cebuli, odciśniętej z wody bułki oraz jajka i przypraw, dodałam jeszcze posiekany koperek i lubczyk, co można pominąć. Mięso dokładnie wyrabiamy, na chwilę odstawiamy.W tym czasie kalafior gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Następnie studzimy.W kubeczku przygotowujemy sos: mieszamy majonez z ketchupem.Gdy kalafior będzie chłodny, nadziewamy go mięsem mielonym. Ostrożnie odchylamy różyczki, staramy się jak najwięcej mięsa umieścić w środku kalafiora. Gotowy kalafior smarujemy sosem (tam, gdzie jest mięso), a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki sera, a następnie szynki. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zostawiamy do zapieczenia. Można ustawić funkcję grill, by szynka się zarumieniła. Podajemy. Smacznego!