ßßß
Składniki:- makaron lasagne,- 500 g piersi z kurczaka,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do gyrosa, bazylia, oregano, lubczyk,- 2 cebule,- 2 ząbki czosnku,- 1 mała marchew,- kilka pieczarek,- 1 mała lub 1/2 większej żółtej cukinii,- sos beszamelowy z 1/2 porcji,- ser żółty + mozzarella,- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,- 1/2 papryki świeżej,- olej rzepakowy do smażenia.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Obficie posypujemy wymienionymi przyprawami, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy pokrojone w plastry cebule i ząbki czosnku (ząbki mogą być wyciśnięte lub drobno posiekane). Gdy się zeszklą, wrzucamy mięso. Podsmażamy do momentu zmiany koloru. Dodajemy marchew (obraną, umytą i pokrojoną w kostkę), paprykę (umytą, pokrojoną w kostkę), 1/2 pieczarek (umytych, pokrojonych w plasterki; część zostawiamy surowych). Wszystko mieszamy, podlewamy wodą, dodajemy koncentrat. Dusimy ok. 10 minut.Sos beszamelowy przygotowujemy z połowy porcji podanej w przepisie .Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami sosu beszamelowego, układamy makaron, smarujemy lekko sosem beszamelowym, następnie warzywno-mięsnym, kolejną warstwę stanowi żółta cukinia (dokładnie umyta, bez obierania, pokrojona na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki), pieczarki (surowe, umyte i pokrojone na plasterki), ser żółty (starty) i od początku - makaron, sos beszamelowy, sos warzywno-mięsny, itd. Warstwy układamy do wykorzystania składników. Ostatnią stanowi starta mozzarella. Gotową lasagne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości makaronu - ok. 30 min. Smacznego!