ßßß Cookit - przepis na Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym

Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Pierogi w nieco innej wersji - z kruchego ciasta z farszem grzybowo-pieczarkowo-cebulowym. Najlepiej podawać z barszczem czerwonym.
Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym
Przepis Roberta Makłowicza
Ciasto
300g mąki
160g masła lub margaryny
3 żółtka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
szczypta soli
Farsz
100g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar z barszczu
300g pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
pieprz, sól
Na stolnicy połączyć składniki ciasta, siekając nożem i zagniatać, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić w kostkę, grzyby i cebulę tak samo. Podsmażyć na maśle, posolić i smażyć do odparowania wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Kłaść farsz, zlepić dobrze brzegi, układać na blaszczce, piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Podawać z barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony
5 buraków
1 duża marchew
1 seler
1 cebula
wywar z grzybów (potrzebnych do pierożków)
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
chochelka zakwasu buraczanego
sok z cytryny
sól, majeranek
Ugotować wywar z warzyw, dolać wywar z grzybów, dodać pokrojone buraki. Gotować. Następnie dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zakwas. Dalej gotować. Na koniec dosmakować.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/12/pierozki-z-kruchego-ciasta-z-farszem.html