ßßß

Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowymPrzepis Roberta MakłowiczaCiasto300g mąki160g masła lub margaryny3 żółtka1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietanyszczypta soliFarsz100g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar z barszczu300g pieczarek2 cebule1 łyżka masłapieprz, sólNa stolnicy połączyć składniki ciasta, siekając nożem i zagniatać, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić w kostkę, grzyby i cebulę tak samo. Podsmażyć na maśle, posolić i smażyć do odparowania wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Kłaść farsz, zlepić dobrze brzegi, układać na blaszczce, piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.Podawać z barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony5 buraków1 duża marchew1 seler1 cebulawywar z grzybów (potrzebnych do pierożków)3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 ziela angielskie3 ziarenka pieprzuchochelka zakwasu buraczanegosok z cytrynysól, majeranekUgotować wywar z warzyw, dolać wywar z grzybów, dodać pokrojone buraki. Gotować. Następnie dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zakwas. Dalej gotować. Na koniec dosmakować.