Wykonanie
Pierogi w nieco innej wersji - z kruchego ciasta z farszem
grzybowo-
pieczarkowo-
cebulowym. Najlepiej podawać z barszczem czerwonym.


Pierożki z kruchego ciasta z farszem
grzybowymPrzepis Roberta MakłowiczaCiasto300g
mąki160g
masła lub
margaryny3
żółtka1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietanyszczypta
soliFarsz100g
grzybów wcześniej ugotowanych na
wywar z barszczu300g
pieczarek2
cebule1 łyżka
masłapieprz,
sólNa stolnicy połączyć składniki ciasta, siekając nożem i zagniatać, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.W tym czasie oczyścić
pieczarki, pokroić w kostkę,
grzyby i
cebulę tak samo. Podsmażyć na
maśle, posolić i smażyć do odparowania
wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Kłaść farsz, zlepić dobrze brzegi, układać na blaszczce, piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.Podawać z barszczem czerwonym.


Barszcz czerwony5
buraków1 duża
marchew1
seler1
cebulawywar z
grzybów (potrzebnych do pierożków)3 ząbki
czosnku3
liście laurowe3
ziela angielskie3 ziarenka
pieprzuchochelka zakwasu buraczanego
sok z cytrynysól,
majeranekUgotować
wywar z warzyw, dolać
wywar z
grzybów, dodać pokrojone
buraki. Gotować. Następnie dodać
czosnek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i zakwas. Dalej gotować. Na koniec dosmakować.
