Wykonanie

W związku z założoną akcją kulinarną Dietetyczna pizza, zastanawiałam się jak można odchudzić pizze i na dodatek, żeby szybko się ją robiło.Zamiast
mąki użyłam więc
kaszy manny, która w tej sytuacji bardzo dobrze się sprawdziła. Pizza wyszła lekko chrupiąca,
kaszy prawie wcale nie czuć, ale struktura ciasta jest inna, na pewno ciężko będzie się przestawić osobom, które uwielbiają miękkie, puszyste
drożdżowe ciasto. Ale za to taką pizze można jeść często i bezkarnie :))Zrobiłam ją dziś na śniadanie i na pewno często
będę robić jej wariacje.Składniki dla 1 osoby:1
jajko1,5 łyżki
mleka4 łyżki
kaszy manny (u mnie Młyny Stoisław)1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatki:1/2
cebuli,1/2
pomidoramały kawałek
papryki2 plastry
szynkiketchup pikantny
papryka mielona
sól,
pieprzzioła prowansalskie /
przyprawa do pizzyodtłuszczony
ser (niekoniecznie)W kubku wymieszać
jajko z
mlekiem, dodać
proszek do pieczenia,
kaszę mannę i odrobinę
przyprawy do pizzy.Posiekać wybrane warzywa w kostkę.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego
oleju do wylać ciasto i ułożyć na nim posiekane składniki, posypać
przyprawami.Smażyć krotko (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się
spodu.Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-6 min. do zarumienienia.
Pola ć
ketchupem i gotowe.