Wykonanie
Warto
mieć opakowanie kotletów
sojowych - gdy nie ma akurat
mięsa w domu, można ich użyć w zastępstwie. Oczywiście różnią się znacznie w smaku od
mięsa, ale odpowiednie ich przyprawienie sprawia, że są całkiem niezłe ;). A Wy lubicie kotlety sojowe? Często jadacie?16 kotletów
sojowych (1 małe op.)1 duża
cebula200 g
mrożonej włoszczyzny paski (lub świeżych startych drobno warzyw)
przyprawy (
curry,
przyprawa do mięs,
kurkuma,
imbir,
sól,
pieprz)odrobina czerwonej pasty
currysiekana
natka pietruszki1 łyżeczka sosu
chili słodko - kwaśnego
oliwa do smażenia
sezam do posypania (opcjonalnie)dodatek: 200 g
makaronu do dań azjatyckich (lub 150 g
ryżu)Kotlety wrzucić do gorącego
bulionu i gotować ok.10 minut. Odsączyć, ostudzić i pokroić na bardzo małe kawałki (mniejsze niż moje). Kawałki posypać
curry i
przyprawą do mięs.Na rozgrzanym
oleju podsmażyć drobno posiekaną
cebulę, następnie dodać warzywa,
sól i
pieprz,
kurkumę, odrobinę
imbiru i pasty
curry oraz kawałki kotletów
sojowych. Wymieszać i podlać kilkoma łyżkami
wody. Dusić na małym ogniu, często mieszając.Na koniec dodać ugotowany
makaron lub
ryż i wymieszać. Przed podaniem można posypać
sezamem.