ßßß Cookit - przepis na Kotlety sojowe w curry

Kotlety sojowe w curry

nazwa

Wykonanie

Warto mieć opakowanie kotletów sojowych - gdy nie ma akurat mięsa w domu, można ich użyć w zastępstwie. Oczywiście różnią się znacznie w smaku od mięsa, ale odpowiednie ich przyprawienie sprawia, że są całkiem niezłe ;). A Wy lubicie kotlety sojowe? Często jadacie?
16 kotletów sojowych (1 małe op.)
1 duża cebula
200 g mrożonej włoszczyzny paski (lub świeżych startych drobno warzyw)
przyprawy (curry, przyprawa do mięs, kurkuma, imbir, sól, pieprz)
odrobina czerwonej pasty curry
siekana natka pietruszki
1 łyżeczka sosu chili słodko - kwaśnego
oliwa do smażenia
sezam do posypania (opcjonalnie)
dodatek: 200 g makaronu do dań azjatyckich (lub 150 g ryżu)
Kotlety wrzucić do gorącego bulionu i gotować ok.10 minut. Odsączyć, ostudzić i pokroić na bardzo małe kawałki (mniejsze niż moje). Kawałki posypać curry i przyprawą do mięs.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać warzywa, sól i pieprz, kurkumę, odrobinę imbiru i pasty curry oraz kawałki kotletów sojowych. Wymieszać i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, często mieszając.
Na koniec dodać ugotowany makaron lub ryż i wymieszać. Przed podaniem można posypać sezamem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/kotlety-sojowe-w-curry.html