ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2 marchewki
- 100g drobnego makaronu
- 1 duży pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dwie kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 litrach wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Marchewki kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do zupy.
3. Posiekany koperek dodajemy do zupy i chwilę jeszcze gotujemy. Robimy zacierkę ze śmietany i mąki, dokładnie rozmieszanej. Wlewamy ją do zupy, którą po przyprawieniu i zagotowaniu zestawiamy z palnika.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/zupa-koperkowa.html