Wykonanie
Zupa która zaskakuje swą prostotą i smakiem. Aromatyczny i rozgrzewający, pachnący
przyprawami wywar z
grzybów z dodatkiem
żołądków drobiowych i
marchewki. Możemy go nazwać polewką czy też rosołem.W wersji bezmięsnej żołądki możemy całkowicie pomiąć wtedy powstanie czysty
wywar grzybowy.Składniki: 0,5 kg.
żołądków drobiowych1 kg prośnianek ( gąsek)4
marchewki2
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiego5 kulek
czarnego pieprzusól,
pieprz do smaku Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić- najlepiej za pomocą małej szczoteczki.Zalać
wodą z dodatkiem
soli i
octu, odstawić na 15min, po tym czasie przepłukać parokrotnie.Większe prośnianki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości, zalać ok. 2,5 l.
wody, dodać
ziele angielskie ,
pieprz w ziarnach oraz
liście laurowe.Gotować na minimalnym gazie przez 1 , 5 godz. Polewka ma tylko pyrkać.Do garnka dołożyć opłukane
żołądki drobiowe, gotować do ich miękkości.Zupę doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z tłuczonymi
ziemniakami.


Smacznego