Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2 szklanki
mąki pszennej- 25 dag
masła- 20 dag
cukru pudru- sok z 1
cytryny- 5
jajek- 3 łyżki
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 10 kropli
aromatu rumowego*na kruszonkę- 10 dag
mąki pszennej- 10 dag
cukru- 2 łyżeczki
cynamonu- 10 dag
masła*dodatkowo- ok. 70 dag
śliwek węgierek- tłuszcz i
tarta bułka do formySposób przygotowania:1.Składniki kruszonki wkładamy do miski, siekamy, zagniatamy, następnie lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 min.2.
Masło ucieramy na puch z
cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy kolejno
sok z cytryny,
żółtka,
aromat rumowy oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi
białkami, później wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
tartą bułką.3.
Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki i układamy na cieście (skórką do dołu). Na końcu posypujemy rozkruszoną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.