Wykonanie
Dawno nie piekłam
ciasteczek, więc dziś postanowiłam nadrobić zaległości. Ślimaczki
cytrynowo-
kakaowe w smaku przypominają dobrze znane
ciasteczka do
herbaty z wyczuwalnymi ziarenkami
cukru. Ich smak może nie powala na kolana, ale z pewnością przywodzi na myśl czasy dzieciństwa, kiedy tego rodzaju
ciasteczka jadło się ze smakiem. Ślimaczki najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy lekko zmiękną, choć dla prawdziwych łasuchów mogą być idealne już pierwszego dnia z
kubkiem ciepłego
mleka lub
herbaty.

Składniki:350 g
mąki pszennej175 g miękkiego
masła300 g
cukru1
jajko2 łyżki ciemnego
kakaoskórka starta z 1
cytryny1/2 łyżeczki
aromatu rumowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia

Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone
jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać
mąkę z proszkiem i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z
cytryny, a do drugiej
kakao i
aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut. Smacznego!