Wykonanie
Składniki:- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego
szpinaku (450g)- 2 łyżki
mąki pszennej- 4
jajka- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
soku z cytryny- 2
serki Almette śmietankowe- świeży
koperek- 150g
wędzonego łososia-
gałka muszkatołowa- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Na łyżce
masła podsmażamy posiekany
czosnek, następnie dodajemy
szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (
woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.2. Po wystudzeniu
szpinaku dodajemy
żółtka,
mąkę i ubite
białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek
szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.4. Do miski wkładamy
serki, posiekany
koperek, dodajemy
sok z cytryny, przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.5. Roladę rozwijamy, smarujemy
serkiem, układamy
łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.