ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku (450g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 serki Almette śmietankowe
- świeży koperek
- 150g wędzonego łososia
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/04/rolada-szpinakowa.html