Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 120 gram
masła- 1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej- 3 łyżki
kakao- 1/3 szklanki
cukru pudru*na masę
serową- 300g
krówek- 750g białego sernikowego
sera- 5
jajek- 1/2 szklanki
cukru pudru- 200 ml
śmietany 30%-
aromat śmietankowy- kilka łyżek
mleka*dodatkowo:- 100g
krówek- 70g
orzechów włoskich- kilka łyżek
mlekaSposób przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do ostudzenia.
Mąkę mieszamy z
kakaem,
cukrem pudrem, dodajemy
masło, zagniatamy cisto (może się trochę kruszyć). Formę do
tortu (średnica ok. 22 cm.) wysmarowujemy
masłem, następnie wykładamy
ciastem dno, przyciskamy palcami.2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania całych
jajek z
cukrem, stopniowo dodajemy
ser, aromat, nieubitą
śmietanę, dalej miksujemy.
Krówki rozpuszczamy w kilku łyżkach
mleka, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej, miksujemy na gładką masę.3. Masę
serową wylewamy na ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. (sernik powinien się zrumienić). Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki.4. Sernik dekorujemy pokruszonymi
orzechami i roztopionymi
krówkami w
mleku. Choć przez
krówkowy wierzch nie kroi się łatwo to w smaku jest pyszny i nie przesadnie słodki.Inspiracja: slodkiefantazje.pl