ßßß Cookit - przepis na Sernik z krówkami i sosem karmelowym

Sernik z krówkami i sosem karmelowym

nazwa

Wykonanie

Absolutne Mistrzostwo Świata... :) To chyba najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Do przepisu znalezionego u Kasi na blogu Słodkie Fantazje dodałam minimalnie od siebie i wyszło pysznie. Polecam Wam i to baardzo :)
Składniki na ciasto:
1i1/3 szkl. mąki pszennej
120g masła (rozpuszczone i przestudzone)
1/3 szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto może wyjść "lekko sypkie" - nie należy się tym przejmować. Dno tortownicy (22-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem.
Składniki na masę serową:
750g twarogu zmielonego trzykrotnie (lub wiaderkowy sernikowy)
5 jajek
1/2 szkl. cukru pudru
300g krówek mlecznych
200 ml śmietany kremówki (nieubitej)
kilka kropli aromatu śmietankowego
składniki na masę śmietanową:
odrobina cukru pudru
150g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki 36%
ponadto:
50g orzechów włoskich
150g krówek
kilka łyżek mleka
Krówki rozpuścić dokładnie z kilkoma łyżkami mleka i lekko przstudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Wszystkie sładniki na masę serową zmiksować malakserem na gładki krem i wylać na ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami .
Śmietanę ubić na sztywno z minimalną ilością cukru pudru. Do ubitej dodać serek mascarpone i dokładnie jeszcze chwilę ubijać. Kremem posmarować wystudzony sernik, i posypać orzechami.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Wystudzić. Sosem polać wierzch sernika
Smacznego :)
*warto w połowie pieczenia sernik wyjąć na chwilę i dokładnie okroić nożem brzeg dookoła tortownicy, co zapobiega pękaniu podobno ;) Ja tego nie zrobiłam, sernik pękł środkiem więc postanowiłam przykryć tę niedoskonałośc kremem na bazie serka mascarpone :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/sernik-z-krowkami-i-sosem-karmelowym.html