Wykonanie

Absolutne Mistrzostwo Świata... :) To chyba najlepszy sernik jaki do tej
pory jadłam. Idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Do przepisu znalezionego u Kasi na blogu Słodkie Fantazje dodałam minimalnie od siebie i wyszło pysznie. Polecam Wam i to baardzo :)Składniki na ciasto:1i1/3 szkl.
mąki pszennej120g
masła (rozpuszczone i przestudzone)1/3 szkl.
cukru pudru3 łyżki
kakaoSkładniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto może wyjść "lekko sypkie" - nie należy się tym przejmować. Dno tortownicy (22-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo
ciastem.Składniki na masę
serową:750g
twarogu zmielonego trzykrotnie (lub wiaderkowy sernikowy)5
jajek1/2 szkl.
cukru pudru300g
krówek mlecznych200 ml
śmietany kremówki (nieubitej)kilka kropli
aromatu śmietankowegoskładniki na masę
śmietanową:odrobina
cukru pudru150g
serka mascarpone150ml
śmietany kremówki 36%ponadto:50g
orzechów włoskich150g
krówekkilka łyżek
mlekaKrówki rozpuścić dokładnie z kilkoma łyżkami
mleka i lekko przstudzić.
Jajka utrzeć do białości z
cukrem. Wszystkie sładniki na masę
serową zmiksować malakserem na gładki krem i wylać na ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami .
Śmietanę ubić na sztywno z minimalną ilością
cukru pudru. Do ubitej dodać
serek mascarpone i dokładnie jeszcze chwilę ubijać. Kremem posmarować wystudzony sernik, i posypać
orzechami.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami
mleka. Wystudzić. Sosem polać wierzch sernikaSmacznego :)*warto w połowie pieczenia sernik wyjąć na chwilę i dokładnie okroić nożem brzeg dookoła tortownicy, co zapobiega pękaniu podobno ;) Ja tego nie zrobiłam, sernik pękł środkiem więc postanowiłam przykryć tę niedoskonałośc kremem na bazie
serka mascarpone :)


