ßßß
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Spód:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej50 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaoMasa serowa:750 g twarogu (może być wiaderkowy)5 jajek1/2 szklanki cukru pudru1 szklankę mleka1 budyń waniliowyaromat (opcjonalnie)Dodatkowo:10 sztuk krówek2 łyżki mleka10 orzechów włoskichKrok po kroku:Masło roztapiamy. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem.Piekarnik rozgrzewamy do 180°.Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.Masę serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.Na zimny już sernik wykładamy polewę krówkową i posypujemy orzechami włoskimi.Smacznego! :)Dobre rady:Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowejSernik przechowujmy w chłodnym miejscuWarto spróbować też posypać solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)





Zobacz też: