ßßß Cookit - przepis na Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

nazwa

Wykonanie

To jest mój ulubiony sernik!
Bez dwóch zdań!
Uwielbiam go za kakaowy i kruchy spód, kremową masę serową, słodziutką polewę krówkową i chrupiące orzechy.
Mmmm... to ciasto ma w sobie wszystko to, co kocham w sernikach!
Pokochajcie go i Wy! :)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Spód:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Masa serowa:
750 g twarogu (może być wiaderkowy)
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklankę mleka
1 budyń waniliowy
aromat (opcjonalnie)
Dodatkowo:
10 sztuk krówek
2 łyżki mleka
10 orzechów włoskich
Krok po kroku:
Masło roztapiamy. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu wlewamy mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.
Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.
Na zimny już sernik wykładamy polewę krówkową i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego! :)
Dobre rady:
Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowej
Sernik przechowujmy w chłodnym miejscu
Warto spróbować też posypać solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)
Zobacz też:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/02/sernik-krowkowy.html