Wykonanie
To jest mój ulubiony sernik!Bez dwóch zdań!Uwielbiam go za
kakaowy i kruchy spód, kremową masę
serową, słodziutką polewę
krówkową i chrupiące
orzechy.Mmmm... to ciasto ma w sobie wszystko to, co kocham w sernikach!Pokochajcie go i Wy! :)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Spód:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej50 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakaoMasa serowa:750 g
twarogu (może być wiaderkowy)5
jajek1/2 szklanki
cukru pudru1 szklankę
mleka1
budyń waniliowyaromat (opcjonalnie)Dodatkowo:10 sztuk
krówek2 łyżki
mleka10
orzechów włoskichKrok po kroku:
Masło roztapiamy.
Mąkę,
cukier puder i
kakao przesiewamy do miski. Dodajemy lekko ostudzone
masło i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i
ciastem.Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
Jajka ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy
ser. Na końcu wlewamy
mleko i dodajemy proszek budyniowy oraz (opcjonalnie) aromat. Całość dokładnie mieszamy.Masę
serową wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Orzechy włoskie obieramy z łupinek i grubo siekamy.
Krówki dodajemy do rondelka, wlewamy
mleko i rozpuszczamy, często mieszając i uważając aby masa się nie przypaliła.Na zimny już sernik wykładamy polewę
krówkową i posypujemy
orzechami włoskimi.Smacznego! :)Dobre rady:Zamiast
krówek możemy użyć gotowej masy kajmakowejSernik przechowujmy w chłodnym miejscuWarto spróbować też posypać
solą warstwę kajmakową - niesamowite wrażenia smakowe :)







Zobacz też: