Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 3
jajka- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2/5 szklanki
cukru*na krem- 250g
serka mascarpone- 1/2 tabliczki
białej czekolady- 50ml
kokosowego likieru- 200ml
śmietany 30%*dodatkowo- 3/4 słoika
dżemu ananasowego-
wiórki kokosowe do obsypania- 30ml
kokosowego likieru do ponczuSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy
cukier i miksujemy, aż powstanie szklista masa, dalej miksując dodajemy
żółtka. Wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok.18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowy wyciągamy z piekarnika, rzucamy go o podłogę z wysokości naszych kolan. Następnie
biszkopt wyciągamy z formy i studzimy.2.
Czekoladę rozpuszczamy w łaźni
wodnej z kilkoma łyżkami
śmietany. Pozostałą
śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej rozpuszczoną
czekoladę,
serek mascarpone,
likier i miksujemy, aż powstanie gładka masa.3.
Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z
likieru i kilku łyżek
wody (nie przesadzić, by ciasto nie było zbyt mokre). Pierwszy krążek smarujemy
dżemem, przykrywamy go drugim, który pokrywamy połową masy śmietanowej. Kładziemy ostatni krążek i cały tort smarujemy pozostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.