Wykonanie
Składniki:- 7
jajek- 1 kostka
masła- 220g
mąki pszennej- 150g
cukru + 5 łyżek do
białek- 1
cukier waniliowy- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4
banany- 60g
wiórków kokosowych- 3 łyżki
kakao- szczypta
soli*na polewę:- 150g
chałwy waniliowo-kawowej- 1 łyżka
masła- 3 łyżki
śmietany 30%Sposób przygotowania:1.
Masło miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy
żółtka (
białka odstawiamy do lodówki) i
cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy
kakao, mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką.2.
Białka z
solą ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 5 łyżek
cukru i miksujemy, by powstała szklista, gęsta masa. Następnie dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy
białko na ciemne ciasto w blaszkę.3.
Banany kroimy w plasterki 0,5cm i delikatnie układamy dachówkowo na pianę. Na końcu na
banany wylewamy drugą połowę ciasta (jasne ciasto).4. Ciasto pieczemy ok. 50min. w 200stopniach. Zostawiamy do ostudzenia.5. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy
chałwę z
masłem i
śmietaną, mieszamy uważając, by nie przypalić. Następnie polewamy nią ciasto, chwilę schładzamy w lodówce.