Wykonanie
Składniki:- 300g
ryżu do risotto- 1,5 litra
bulionu drobiowego- 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina- 1
cukinia- 1 mała
cebula- 2 łyżki
masła- 30g startego
parmezanu-
sól i
pieprz*na klopsiki- 300g mielonej
wieprzowiny- 50g
gotowanej szynki-50g startego
parmezanu- 1
jajko- kilka gałązek
natki pietruszki-
sól-
mąka do obtoczenia klopsików-
oliwa do smażeniaSposób przygotowania:1. Do
mięsa mielonego dodajemy pokrojoną na drobno
szynkę, posiekaną
pietruszkę,
jajko,
parmezan,
sól do smaku, mieszamy, formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w
mące. Klopsiki smażymy na złoto, gotowe ściągamy z patelni.2. Na
maślę podsmażamy posiekaną
cebulę i
cukinie pokrojoną na małe plasterki, dodajemy
ryż, chwilę smażymy, wlewamy
wino, po jego odparowaniu partiami dodajemy
bulion, od czasu do czasu mieszając. Gdy
ryż będzie prawię miękki wrzucamy usmażone klopsiki i chwilę gotujemy. Przed podaniem mieszamy z
parmezanem, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.